Hvad er alkohol?

Alkohol er en kemisk forbindelse der - under visse betingelser - dannes under gærcellers nedbrydning af organiske stoffer.

Ved normal gæring vil alkoholprocenten i en væske stoppe ved en alkoholprocent på 12-14%, hvorefter der er ophobet så mange affaldsstoffer fra gærcellerne, at processen går i stå af sig selv. Populært sagt bliver gærcellerne kvalt i deres eget affald. Ved destillation kan man "raffinere" væsken og dermed øge alkoholprocenten.

Alkohol bruges til desinfektion og konservering. Netop disse to effekter bruges ved rengøring, hvad enten det er sårrensning eller rudevask. Visse stoffer opløses særlig let i alkohol - "man kan fjerne pletten med sprit". Der er ofte alkohol i opvaskemidler - fedt opløses samtidig med af bestikket desinficeres - og snavs har ikke så let ved at sætte sig på det rene bestik.

Alkohols lave frysepunkt gør, at det også anvendes som antifrysemiddel, som for eksempel frostvæske. Sprinklervæske rengører også i frostvejr.

Alkohol bruges også som nydelsesmiddel. Det er dog kun en type alkohol, nemlig ethanol, der kan anvendes som nydelsesmiddel - andre typer alkohol er for giftige!

Forskellene i nydelsesmidler (øl, vin, whisky, cognac, rom) opnås ved forskellige fremstillings- og lagringsmetoder samt tilsætningsstoffer.

Alkohol er vanedannende for en begrænset del af befolkningen.

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel. Det opløser også familier, venskaber og arbejdsforhold.

 

tilbage  home   sitemap   fremad  
tilbage home  sitemap fremad