Efter en Minnesotakur

Efter en Minnesotakur, virker personen forandret. Der er sket meget undervejs. Først og fremmest har alkoholikeren fået et andet syn på sig selv, og har fået meget mere ro.

Rollemønstret i familien ændres. Den ædru alkoholiker er rede til at påtage sig et ansvar og leve op til det. Familiemedlemmerne behøver ikke længere kontrollere alkoholikeren i samme grad. Familiemedlemmerne bør være opmærksomme på den ændring der er sket, og bør også leve op til det. Det er indlysende at en ægtefælle, der efter at have lever flere år med partneres druk, stadig er meget skeptisk og kontrollerende. Mange - alt for mange - løfter er blevet brudt tidligere, og det kan være svært for ægtefællen at acceptere den ædru alkoholikers ændrede adfærd.

Hele familien har i større eller mindre grad været ramt af alkoholikerens drikkeri. Man ser desværre ofte, at konen har meget svært ved at acceptere mandens ændrede adfærd. I de værste tilfælde ender ægteskabet. Hustruen har gennem flere år "holdt sammen" på familien og bevaret facaden overfor omgivelserne - hun er ikke længere alene om den opgave - og det er ikke alle ægtefæller, der kan eller vil acceptere dette ændrede familiemønster.

Familien tilbydes ofte et kursus, af kortere varighed, medens alkoholikeren er i behandling. Dette blandt andet for at imødegå de konflikter, der erfaringsmæssigt opstår i ægteskabet. Hele familien har gennem længere tid opført sig co-alkoholisk, det vil sige tilsidesat egne behov for at tækkes alkoholikerens behov.

På arbejdspladsen skal kollegaerne også vænne sig til ændret adfærd. Man behøver ikke længere kontrollere alkoholikerens arbejde for at imødegå fejltagelser. Kollegaerne kan (og bør) udvise langt større tillid end tidligere.

Man fraråder, at den ædru alkoholiker foretager større ændringer i sin tilværelse de første to år af sit ædru liv. Man bør undgå større ændringer i familien, bopæl og arbejdspladsen. Man bør heller ikke kaste sig ud i nye forhold. Et nystartet parforhold, der går i stykker, er en hård belastning for en "nyædru".

Ro og stabilitet er vigtig i den første periode. Man bør så vidt muligt undgå at komme i en situation, som tidligere ville få alkoholikeren til at drikke. Man kan derfor opleve, at den ædru alkoholiker takker nej til indbydelser.

Selvfølgelig skal alkoholikeren ikke afsværge al social kontakt, hvor alkohol er tilstede, som f.eks. familiesammenkomster, fester, julefrokoster o.s.v.; men man bør naturligvis ikke "presse" alkoholikeren til at drikke.

 

Til værter og værtinder.

Der bør altid være alkoholfri drikke til stede ved enhver lejlighed. Toptrænede sportsfolk og gravide undgår alkohol, andre undgår alkohol af religiøse årsager.

Man bør være kunne servere velkomstdrinks, sovser og desserter uden alkohol (måske får en gæsterne medicin, der ikke kan kombineres med alkohol).

Spørg, hvad gæsten ønsker at drikke - og køb det. Langtfra alle bryder sig om alkoholfri vin.

Ligesom der er forskel på rødvin, er der forskel på danskvand. Det er trist at komme til en god middag, med udsøgte råvarer, grundig tilberedning og vine valgt med omhu - og få serveret en discount citronvand. I øvrigt pynter en 1,5 l. sodavandsflaske ikke på et veldækket bord!

Der findes mange alkoholfri drinks se f.eks.  http://busser1.homepage.dk/drinks_uden_alkohol.html - i øvrigt foretrækker mange ædru alkoholikere danskvand - karrierevand - fordi man nemmere kan se og lugte, om der skulle være alkohol i glasset.

Man oplever også, at festen forlades tidligt. Det skyldes ofte, at man som ædru alkoholiker ikke orker at være sammen med fulde folk.

En alkoholiker siger ikke, at han aldrig vil drikke igen; men at han ikke vil drikke de næste 24 timer - og det er netop hele pointen. Man spørger vel heller ikke en clean narkoman, om han kan tage et "hyggefix" ved festlige lejligheder.

Man kan vel ikke andet end respektere en alkoholiker, der er holdt op med at drikke!

 

tilbage  home  sitemap   fremad  
tilbage home  sitemap fremad